Duurzaam HR-beleid bij VDR Bouwgroep
Twee jaar gelden begon Anne Kemmink bij VDR Bouwgroep. Na verschillende HR-functies begon ze voor zichzelf als HR-adviseur, want binnenkijken bij verschillende bedrijven dát vindt ze erg leuk. VDR Bouwgroep richt zich op de bouw van bedrijfshuisvesting. Hun missie ‘ruimte voor ondernemende mensen' komt ook naar voren in het HR-beleid.
Stichting
"Wat me erg aanspreekt bij VDR Bouwgroep is dat we samen aan onze eigen organisatie werken" vertelt Anne. Bij VDR Bouwgroep zijn er geen externe aandeelhouders, de aandelen zijn ondergebracht in de Stichting P.A. van de Raadt V.B. Het bestuur van die stichting bestaat o.a. uit 6 gekozen medewerkers, waarmee het personeel dus invloed heeft op ´het kapitaal´. De winst van het bedrijf blijft voor 70% in de organisatie, hiervan kunnen onder meer innovaties betaald worden, 20% is bestemd voor een winstgratificatie aan de medewerkers en 10% gaat naar het Fonds Duurzame Inzetbaarheid (FDI).
Fonds Duurzame Inzetbaarheid
Duurzame inzetbaarheid is voor elk bedrijf een grote uitdaging, ook bij VDR Bouwgroep is er al jaren aandacht voor dit thema. ‘Een percentage van de winst wordt omgezet in verlofuren voor medewerkers, die uren heb je als tegoed, maar het is geen vakantie’, vertelt Anne. `Deze kan je bijvoorbeeld inzetten voor zorgtaken voor een familielid. Normaal neem je daar een verlofdag voor op, maar bij ons neem je uren uit je FDI’. Zo komen medewerkers geen verlof tekort en hoeven ze zich ook niet schuldig te voelen over hun afwezigheid, vertelt Anne. Medewerkers staan in verschillende fases van hun leven voor verschillende taken, zoals zorg voor kinderen of zorg voor ouders. Maar ook structureel minder werken, een niet- werk gerelateerde opleiding, vrijwilligerswerk of een uitgebreid ouderschapsverlof kunnen via dit Fonds geregeld worden. Daar zitten volgens Anne, ‘allerlei mogelijkheden in’.
BouwTalent
"Een belangrijk onderwerp is ook het grote aantal medewerkers dat de komende jaren met pensioen gaat", vertelt Anne. "Daar zit een bak met kennis en ervaring. Hoe zorg je dat er jonge instroom komt die nog met die mensen kan meelopen en van hen kan leren? Om te zorgen dat kennis op de bouwplaats geborgd blijft, hebben we VDR BouwTalent opgericht, legt Anne uit, via een BBL-constructie leiden we jongeren op MBO 2 niveau op. Vanaf dag één zijn zij onderdeel van VDR Bouwgroep. Ze werken mee en doen ondertussen een dag in de week hun opleiding. Binnen het bedrijf hebben we ervoor gekozen iemand gericht verantwoordelijk te maken voor het zorgen voor nieuwe instroom en het begeleiden van deze jongeren. Deze collega is enorm bevlogen. Hij gaat naar scholen en open dagen, gaat daar met studenten aan de slag en vertelt hen wat we doen. Met VDR BouwTalent bieden we een mogelijke instroomtool voor onszelf en voor de sector".
Succesvolle verandering
In dit gesprek zijn we al veel te weten gekomen over de organisatie en het HR-beleid van VDR Bouwgroep. We zijn ook benieuwd naar wat Anne deze organisatie als zelfstandige heeft kunnen brengen. "Toen ik begon bij de VDR Bouwgroep heb ik een introductieprogramma gelanceerd, hier heb ik veel positieve reacties op gekregen,’ vertelt Anne. Veel medewerkers gaven terug dat ze na hun indiensttreding een beetje ‘zwommen’. Dat zie ik vaker terug bij organisaties: er wordt veel energie gestoken in de werving, maar als iemand dan aangenomen is wordt die 'aan z’n lot overgelaten'. Ik vond dat we meer aandacht mochten geven aan nieuw personeel. Nu krijgen nieuwe medewerkers twee weken voor hun startdatum een bos bloemen en een appeltaartje. Ook liggen op de eerste werkdag de bedrijfsmiddelen klaar en op het bureau een Tony Chocolonely chocoladereep, met een Welkom bij VDR-wikkel waarin de kernwaarden van het bedrijf toegelicht staan. Daarnaast bestaat het introductiepakket uit praktische zaken en een quiz met vragen waarvan je het antwoord alleen weet als je een tijdje binnen bent. De nieuwe medewerker moet met collega’s in gesprek om de antwoorden te verzamelen. Ook krijg men een buddy, zodat naast de leidinggevende ook iemand in een soortgelijke functie ze op weg kan helpen. ‘Die verschillende onderdelen van het introductieprogramma zijn iets waar mensen positief op terugkijken".
Tip voor goed HR-beleid
De tip van Anne voor goed HR-beleid is kijken naar wat past binnen een organisatie. Voor VDR Bouwgroep werkt de structuur met een stichtingsbestuur, maar dat is niet iets wat past bij elke organisatie. "Ik zie HR als een belangrijke factor voor het behalen van bedrijfsdoelen en de bedrijfsdoelen zijn niet alleen je winst, maar juist; wat voor organisatie en werkgever wil je zijn? Kijk vandaaruit naar je HR-beleid en de HR-elementen als werving en selectie, functioneren, opleiding, ontwikkeling, beoordeling en arbeidsvoorwaarden. Wat past bij onze organisatie en wat is de juiste invulling van dat instrument"?
VDR Bouwgroep
VDR Bouwgroep uit Deventer richt zich op de bouw van bedrijfshuisvesting. Het bedrijf heeft 65 medewerkers. De HR-afdeling van de organisatie bestaat uit Anne Kemmink als HR-adviseur (16 uur) en een medewerker personeels- en salarisadministratie.
meer lezen?
maak nu een gratis
account aan en join
Ontdek de nieuwste inzichten en trends in HR! Onze artikelen bieden diepgaande informatie en praktische tips om je te helpen excelleren in je HR-rol.